image of the organisation

Moomsteatern

Moomsteatern har sju skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar i sin heltidsanställda ensemble. Moomsteatern är en teater. En självklarhet kanske? Men Moomsteatern får fortfarande höra: ”Vad roligt för dom att dom får spela teater”. Dom? Här pratar vi helst om Vi.

Vi talar inte om funktionshinder när Moomsteaterns skådespelare står på scenen. Bryt ner begreppet funktionshindrad så handlar det om att vara hindrad att fungera i relation till sin omgivning. På vår scen, med sin mångåriga erfarenhet, är det skådespelarna som är experter.

Föreställningarnas genre varierar. Vi väljer verk där vi tror att just vi kan tillföra något, roller där våra skådespelare kan briljera. Vi gillar att överraska och utmana stereotyperna. Vi har vår hemmascen i Malmö, men turnerar både nationellt och internationellt.

Det blir att betrakta som en bonus för vår publik att upptäcka att våra skådespelare under sin yrkesidentitet har en funktionsnedsättning. Att det kan tillföra något till historien. Att de individuella uttrycksspråken hos vår ensemble skapar teaterverk som är unika. Vi hoppas att de som besöker Moomsteaterns föreställningar ser Människan. Både här inne på teatern och där ute i världen.

Moomsteatern på Facebook.

Evenemang från denna arrangör