image of event

Tiden för detta event har passerat

UPPTÄCK MER

Fristad Göteborg: Möt Ahmad Azzam och Ghirmay Yohannes

Välkomna till ett lunchsamtal med fristadskonstnärerna Ahmad Azzam och Ghirmay Yohannes. Programmet sänds live på Stadsbibliotekets blogg och sidor på Facebook och Youtube.

Ahmad Azzam är palestinier, uppväxt i Syrien, med en bakgrund i sociologi, journalistiskt och litterärt skrivande samt manusproduktion för tv och drama. Genom sitt engagemang i frihetskampen med regeringskritiska artiklar och reportage tvingades han fly från Syrien 2015. Han är sedan oktober 2020 Göteborgs nuvarande fristadskonstnär. Nu håller han på att färdigställa sin första roman och producera en kortfilm.

Ghirmay Yohannes är journalist, författare, poet och filmskapare från Eritrea. Han kom till Sverige som fristadskonstnär (år 2016 – 2018) och är sedan dess etablerad i Göteborg. Han har hittills i Sverige publicerat De försvunna drömmarna, Bokförlaget Korpen, 2018, en bok med poem och kortprosa på tigrinja. Fler utgivningar planeras tillsammans med förlaget. Ghirmay Yohannes ingår i internationella jurysammanhang vad gäller poesi på tigrinja.

Samtalsledare: Ann Ighe, redaktör för tidskriften Ord & bild

Göteborg var den första fristaden i Sverige och är numera en av de 24 svenska kommuner som via ett avtal med den internationella organisationen ICORN är en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder. Syftet är att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd kulturarbetare, inom till exempel film, litteratur eller musik, möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg och säker miljö. I år är det 25 år sedan staden tog emot sin första fristadskonstnär.

Länk till samtalet