image of event

Tiden för detta event har passerat

UPPTÄCK MER

Ådalen 31 | Filmvisning + inledning

Vi uppmärksammar att det är 90 år sedan "Skotten i Ådalen" ägde rum med en visning av Bo Widerbergs film Ådalen 1931 och inledning av Roger Johansson, professor vid Lunds och Malmö universitet. ÅDALEN 31
Regi: Bo Widerberg | Sverige, 1969 | Språk: Svenska | 122 min.1931 stod skorstenarna utan rök vid många av Ådalens fabriker. Sympatistrejker pågick för arbetarna vid Marma, vars timpenning arbetsgivaren ville sänka med 4 öre från 1.18 till 1.14. Under den demonstration som följde sköts fem arbetare ihjäl av militär. Filmen är tillägnad dessa fem personer. Ådalen 1931 vann jurypriset i Cannes, två guldbaggar och nominerades både till en Oscar och Golden Globe för bästa internationella film.

Visningen inleds av Roger Johansson, professor vid Lunds och Malmö universitet. Under åren 1995-2000 skrev han en doktorsavhandling om händelserna i Ådalen 1931 och hur dessa återberättas över tid. Ett viktigt avsnitt i boken handlar om Bo Widerbergs prisade film Ådalen 31 och i samband med detta gjorde Roger också en rad intervjuer med producenter, filmskapare och recensenter som fanns nära Bo Widerberg. Filminspelningen speglade tidsandan; Samtidigt som det fanns starka krafter som ville stoppa inspelningen fick den också stor internationell uppmärksamhet i Cannes, inte endast som film.

Roger Johanssons bok "Ådalen 1931 : Kampen om historien" har just släppts i nyutgåva. Boken går att köpa i näthandeln.


Läs mer på Panoras hemsida
Regeringen har beslutat om lättnader av restriktionerna från 1 juni så vi kommer då att kunna släppa fler biljetter till visningen den 8 juni. Försiktighetsåtgärder på Panora.
Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö 

Fler arrangörer