image of the organisation

Doris Film

Doris Film är en ekonomisk förening som funnits i Göteborg sedan 1999. Syftet är att arbeta för jämställdhet och förändra attityder och strukturer i filmbranschen samt att ge visuella bidrag till den allmänna debatten.

2003 skrevs världens, första filmmanifestet författat av kvinnor – det feministiska Dorismanifestet som kräver kvinnor i de konstnärligt beslutsfattande funktionerna i en filmproduktion.

 2004-2009 producerades åtta kortfilmer enligt Dorismanifestet. Idag arbetar vi nationellt och internationellt med att föreläsa om processen och resultat uppnådda genom Dorismanifestet. Filmerna har visats i 40 länder och Dorismanifestet har startats på Island och i Polen.

 2011 initierade vi ett dataspel för barn enligt Dorismanifestet. Spelet har utvecklats i samarbete med Skövde Universitet och är färdigt för lansering 2016. 

 Doris Film har under åren utbildat pedagoger om genus och jämställdhet i projektet ”Doris i skolan”, internationellt kallat ”Doris Platform Day”. Tillsammans med Munkebäcksgymnasiet har vi också arbetat med filmworkshops för nyanlända ungdomar. 2009 initierade Doris ett pris som årligen utnämner ett filmgeni som är kvinna. 

 Arbetet styrs av en operativ styrelse och utgår från Göteborg. Doris Film har Kulturstrategiskt uppdrag från Västra Götalandsregionen samt stöd från bland annat Kulturbryggan.

Evenemang från denna arrangör