RADIKAL BOKMÄSSA 2023
Hallå eller! Syndikalistiskt Forum bjuder för 11e gång in till RADIKAL BOKMÄSSA. Det blir en helg med panelsamtal, workshop, poesi, bokbord, boksnack och allmänt gott häng. Hela helgen serveras dessutom vegansk mat och fika.
TORSDAG (Separat event på Syndikalistiskt Forum LINNÉGATAN 21)
Fredag
18:00 Malin Lindroth Samtal: Nuckan som normkritiker
19:00 Dharana Favilla & Gabriel Kuhn – Frihetens fönster: Om kamp i Latinamerika och exil i Sverige
Lördag
11:00 Anton Nilsson och Henrik Bromander – Ljuset i Rojava
12:00 Joakim Medin – Kurdspåret: Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap
12:00 Nattsvart Verkstad
13:00 Samidoun Göteborg
14:00 Samtal med Liv Strömqvist
17:00 Judith Kiros – Det röda är det gränslösa
18:00 Panelsamtal: Repression mot solidaritetsarbete
Söndag
12:00 LIVEPODD MED KRAKELPODDEN: Fascism, postfascism och antifascistisk historieskrivning
15:00 Patricia Lorenzoni – Dagbok från Brasilien : fascismen utifrån och inifrån
FREDAG 29/9 (Folkets hus Hammarkullen)
18:00 Malin Lindroth Samtal: Nuckan som normkritiker
Något år sedan hade jag nöjet att gå en skrivarutbildning där Malin Lindroth var huvudlärare. Under årets gång fick jag veta att hon har publicerat texter sedan 1985 och blivit flertalet prisbelönt. Hennes repertoar är lång och innehåller romaner, pjäser, diktsamlingar och artiklar men hennes senaste böcker om nuckan är för tillfället de mest omtalade.
Ordet nucka syftar på en äldre ogift kvinna. En skamfylld nedsättande term som verkar ha använts i minst 100 år. Nuckor har ansetts vara känslokalla, oerotiska och misslyckade. En typisk patriarkal bild av den ensamstående kvinnan.
I Lindroths Nuckan och Nuckans Hjärtespalt är inte huvudpersonen en person som aktivt bryter mot normerna eller går emot patriarkatet. Nuckan är inte aktivist, poly eller postmodern. Nuckan är ofrivilligt ogift och reclaimar ordet Nucka. I Nuckan och Nuckans hjärtespalt tar Lindroth tillbaka en skambelagd kvinnoposition och återuppfinner nuckan som normkritiker.
Den 24e November kommer Nuckan till Folkteatern med Lena B Nilsson som skådespelare och denna adaption kommer att diskuteras av Malin Lindroth och en av pjäsens regissörer Nina Haber Fredag den 29/9 klockan 18.00 på Radikala Bokmässan.
Vi ser fram emot detta!
19:00 Dharana Favilla & Gabriel Kuhn – Frihetens fönster: Om kamp i Latinamerika och exil i Sverige
Dharana Favilla och Gabriel Kuhn kommer på bokmässan att samtala om deras bok ’Frihetens fönster: Om kamp i Latinamerika och exil i Sverige’ (Verbal Förlag).
På 1970- och 80-talet kom tusentals politiska flyktingar från Chile, Uruguay och Argentina till Sverige. De var ofta vänsteraktivister och förföljdes av militärdiktaturerna i sina hemländer. I Sverige engagerade de sig i solidaritetsrörelser, grundade föreningar och fortsatte vara politiskt aktiva. Erfarenheterna har lämnat stora avtryck både inom vänstern och i det svenska samhället.
I Frihetens fönster reflekterar två generationer över hur livet kom att utveckla sig, politiskt, socialt och kulturellt. Boken sätter ljuset på motstånd, skapande och aktivism som spänner över ett halvt sekel.
Boken är rikt illustrerad, med ett fyrtiotal affischer och annat material.
Dharana Favilla är född i Uruguay 1972 och kom till Sverige vid fem års ålder som barn till politiska flyktingar. Hon är pedagog och projektledare och arbetar idag som utvecklingsledare med frågor kring ungdomar och civilsamhälle. Gabriel Kuhn är född i Österrike 1972 och flyttade till Sverige 2007. Han skriver regelbundet om svensk politik för tysk- och engelskspråkiga medier. Bland hans böcker finns Liberating Sápmi: Indigenous Resistance in Europe’s Far North (2020) och Die Linke in Schweden (2022).
LÖRDAG 30/9 (Folkets hus Hammarkullen)
11:00 Anton Nilsson och Henrik Bromander – Ljuset i Rojava
Anton Nilsson och Henrik Bromander kommer till mässan med ett samtal om deras nya bok ’Ljuset i Rojava’ (Verbal Förlag).
Hösten 2015 reser en ung man från Malmö till norra Syrien för att slåss för det han tror på. I det som kurderna kallar för Rojava rasar våldsamma strider mot terrorsekten Islamiska Staten. Anton Nilssons plan är att ansluta sig till de kurdiska självförsvarsstyrkorna i YPG, men allt går inte som han tänkt sig.
Ljuset i Rojava är en berättelse om sammanhållning och fångenskap, om oviss väntan och plötslig livsfara, om motstånd och stupade kamrater. Det är en uppriktig skildring av krigets osminkade verklighet och samtidigt en bild av ett radikalt demokratibygge som pågår i skuggan av diktaturerna.
12:00 Joakim Medin - Kurdspåret
Joakim Medin kommer på mässan att presentera sin bok 'Kurdspåret: Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap' (Verbal Förlag).
Natoprocessen har blivit Sveriges mest komplicerade utrikespolitiska affär på 2000-talet. Turkiet har agerat bromskloss och krävt en rad åtgärder innan Sverige släpps in i militäralliansen.
Kurdspåret handlar om priset för ett Natomedlemskap och om Sveriges dramatiska omställning i utrikespolitiken. Kurderna har blivit den främsta måltavlan för Turkiets krav. Många har hotats av utlämning och frågan har använts som en bricka i spelet.
Journalisten Joakim Medin har i flera år bevakat Turkiet och kurdfrågan. Han har granskat Säpos säkerhetsstämplingar och förhör av kurder i Sverige och avslöjat att Migrationsverket har en hemlig sanktionslista. I Kurdspåret gör han nya avslöjanden kring konsekvenserna av svenska myndigheters ageranden, från tiden efter Palmemordet via kriget mot IS till Natoprocessen.
12:00 Nattsvart Verkstad
I Högdalen, Stockholm finns en unik verkstad som sedan 2019 jobbat för att erbjuda ett radikalt utrymme för ömsesidig hjälp. Rummet byggs på en anarkistisk revolutionär grund och har hållit i syjuntor, filmvisningar, folkkök, workshops i screentryck, cykelfix, bräd- och rollspel, självförsvarsträning, föreläsningar och studiecirklar. Utöver anordnade aktiviteter så kan folk komma förbi och låna dusch, kök, verktyg, el och madrasser. Allt för att underlätta i vardagen och ge ett alternativ till den utmanande samhällsordningen som idag byggs på kapitalism, polisens makt och parlamentarisk borgerlig politik.
Nattsvart fortsätter att ge verktyg för överlevnad genom att komma till Radikala Bokmässan den 30/9 klockan 12.00. Med utgångspunkt i deras egna plattform och i syfte att kunna förstå varandras likheter och olikheter ska de diskutera hur man kan lyckas samarbeta effektivt.
13:00 Samidoun Göteborg
Samidoun Göteborg bjuder in till en programpunkt där vi berättar om vårt solidaritetsarbete med palestinska fångar.
Som en lokalgrupp i nätverket Samidoun: Palestinian Prisoner Solidarity Network berättar vi dels om vårt nätverk, varför vi finns, vad vi gör, o.s.v. Utöver det berättar också kort om läget i Palestina – om ockupationen, dess eskalerande förtryck och instabilitet men också om det upptrappade motståndet. Vi kommer också berätta om några internationella kampanjer som vi på olika sätt är delaktiga i.
Till sist avslutar vi med brevskrivning till motståndets kämpar i ockupationens fängelser men också kamrater som agerat i solidaritet med befrielsekampen.
14:00 Samtal med Liv Strömquist
Förra året publicerade hon sin senaste bok “Liv Strömquists Astrologi” som fortsatt driver med mänskliga svagheter men förklarar dem via stjärnteckens ursäktande logik.
Liv Strömquist har kallats Sveriges främsta feministiska folkbildare. Sedan 2005 har hon publicerat ett flertal seriealbum om våra historiska missöden, patriarkala strukturer och kapitalism, alla med en underbar satirisk ton. Tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli driver hon podden En varg söker sin podd och är frekvent medverkande i podden Stormens Utveckling.
I år på radikala bokmässan kommer Strömquist att samtala om sin karriär och sin senaste bok på Radikal bokmässa. Eftersom att hon är vattuman kan vi förvänta oss ett progressivt samtal med mycket åsikter och oväntade element.
För att citera hennes instagram bio ”en komplex ikon”.
@leifstromquist
17:00 Judith Kiros – Det röda är det gränslösa
”ibland befinner jag mig på en plats som försvinner varje gång jag beskriver den”
Judith Kiros kommer till bokmässan för att samtala om och läsa upp från sin nyaste bok ’Det röda är det gränslösa’. Boken är hennes andra diktbok efter den hyllade debuten O. Här utgår hon från den medeltida anakoreten Julian av Norwich, som levde inmurad vid kyrkan i Norwich, och vars bok The Revelations of Divine Love beskriver de uppenbarelser Julian fått av Kristus. Kiros bok består dels av ”uppenbarelser” som hon själv skrivit fram, vilka är oupphörligt intressanta i sitt sakrala, mystiska och underliga tilltal, dels av dikter där ett jag talar från vår samtid. Det handlar om de döda, Försäkringskassan, tabletterna läkaren skriver ut, om längtan och om att redan befinna sig under jorden. En drabbande, smärtsam men även rolig bok som med lätthet rör sig mellan olika texttyper och stilnivåer.
18:00 Panelsamtal: Repression mot solidaritetsarbete
Framåt kamrater, Rojavakommittéerna och Samidoun Sweden bjuder in till ett samtal om repressionen riktad mot solidaritetsarbete.
Hur försöker stater och fascistiska grupperingar försvåra och förhindra att vi agerar solidariskt med varandra, både nationellt och internationellt? Med erfarenheter från Sverige och resten av världen ställer vi oss frågan: vilka motstrategier fungerar? Vad kan vi göra för att skydda oss själva, våra strukturer och vår möjlighet att agera effektivt?
SÖNDAG 1/10 (Folkets hus Hammarkullen)
12:00 LIVEPODD MED KRAKELPODDEN: Fascism, postfascism och antifascistisk historieskrivning
Vad betyder fascism idag? Vilka likheter och skillnader finns med den historiska fascismen? I boken ”The New Faces of Fascism: Populism and the Far Right” (Verso, 2019) försöker historikern och marxisten Enzo Traverso reda ut detta genom att kombinera en historisk förståelse med en samtida analys. Han föreslår begreppet ”postfascism” – ett hybridfenomen som varken är en enkel reproduktion av gammal fascism eller något helt annat – för att definiera en uppsättning heterogena rörelser som rör sig mellan ett mörkt förflutet och en okänd framtid. Krakel har läst boken och kommer att tala om sina lärdomar från den i denna liveinspelning av Krakelpodden.
15:00 Patricia Lorenzoni - Dagbok från Brasilien : fascismen utifrån och inifrån
Under de gångna månadernas globala pandemi har Brasilien blivit en bild av politiskt kaos och ständigt stigande dödstal. Hur kunde det bli så i ett land som för bara tio år sedan ännu andades politiskt hopp och ekonomiska framsteg? Våren 2019, under Bolsonaros första månader som president, är Patricia Lorenzoni i Brasilien. Det är ett land hon alltid återvänder till, ett andra hem. Men den här gången är någonting annorlunda. Med en blick som kommer både utifrån och inifrån skildrar Lorenzoni i dagboksform hur fascismens tentakler alltmer tar landet i besittning. Dagbok från Brasilien skrevs innan corona-pandemin, men ger likväl en omedelbar bakgrund till det som nu sker. Men den är också en kuslig skildring av ett samhälle som förlorat tron på demokratin, och en akt av sörjande över ett land som istället valt att bejaka det auktoritära våldet. När en man som öppet hyllar tortyr av meningsmotståndare kan väljas till president och när till och med spelad anständighet blivit otidsenlig, var hitta den plats från vilken motstånd kan göras?